Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΒΙΖΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 1

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη μας στο θεματικό πάρκο "Οι μυστικού κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά" στη ΔΕΘ, αποφασίσαμε να προετοιμαστούμε για αυτόν τον κόσμο, μαθαίνοντας παράλληλα μέσα από τα παραμύθια προσεγγίζοντάς τα πολύπλευρα. 
Καταρχήν, εμπλουτίσαμε τη βιβλιοθήκη της τάξης με παραμύθια του Ευγ.Τριβιζά που ήδη είχαμε. Φτιάξαμε το τραπεζάκι της βιβλιοθήκης, μια σχετικά ήσυχη γωνιά, μακριά από το οικοδομικό υλικό και το κουκλόσπιτο, όπου τα παιδιά μπορούν να κάθονται και να ξεφυλλίζουν τα βιβλία, να τα περιεργάζονται, να βλέπουν τις εικόνες, να συζητούν γι αυτά. 


Βάλαμε κανόνες για το διάβασμα των βιβλίων, ώστε να μην τα καταστρέψουμε καταλάθος.
Ξεκινήσαμε λοιπόν το ταξίδι στον κόσμο του Τριβιζά από τη σειρά παραμυθιών "Τα μακρουλά μικρούλικα". Μετά το διάβασμα του κάθε βιβλίου στην παρεούλα, κάναμε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με αυτό.

Το παραπονεμένο ελεφαντάκι


Κάθε παιδί ζωγραφίζει ό,τι του άρεσε από το παραμύθι.





Περιγράφουμε τους ελέφαντες, μαθαίνουμε πληροφορίες γι αυτούς: πού ζουν, τι τρώνε, σε τι τους χρησιμεύει η προβοσκίδα κλπ.

Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος


Με αφορμή την ιστορία, συζητάμε για τη χειμερία νάρκη και ποια άλλα ζώα κοιμούνται το χειμώνα. 



Ακούμε, τραγουδάμε και χορεύουμε τον "Σκαντζόχοιρο" από τους Mazoo and the Zoo !


Εργασία του βιβλίου: Προσθέτουμε χρωματιστά αγκάθια στον σκαντζόχοιρο


Χειροτεχνία: Φτιάχνουμε το δικό μας Φαλακρό Σκαντζόχοιρο!



Φτιάχνουμε με στένσιλ σκαντζοχοιράκια



Η λαίμαργη φάλαινα



Ζωγραφίζουμε ό,τι έφαγε η λαίμαργη φάλαινα!



Στη συνέχεια, δουλεύουμε ομαδικά και φιάχνουμε την αφίσα της λαίμαργης φάλαινας με διάφορα υλικά: στένσιλ, νερομπογιές, μαρκαδόρους, ψαλίδια, κόλλες κλπ.




Μαθαίνουμε το γράμμα Φ,φ από τη Φάλαινα


Βλέπουμε στο You tube video για το παραμύθι.



Η πινεζοβροχή


Αφού κάνουμε την εργασία που προτείνει το βιβλίο, κάνουμε και λίγα μαθηματικά με πινέζες! Τις ομαδοποιούμε με βάση το χρώμα, τις μετράμε και δείχνουμε πόσες είναι.



Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ...θα επανέλθουμε με τα επόμενα παραμύθια, καθώς πρόκειται για πολυγραφέστατο συγγραφέα με βιβλία που λατρεύουν τα παιδιά, γιατί έχουν χιούμορ και τέλεια εικονογράφηση, ενώ παράλληλα, προσφέρονται για μελέτη πολλών γνωστικών αντικειμένων.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου