Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου επισκεφθήκαμε με τα παιδιά την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σιτάρι: Από το χωράφι στο τραπέζι μας". 
Φτάσαμε στον καταπράσινο χώρο, μας παρέλαβε η εκπαιδεύτριά μας και μας οδήγησε στην πρώτη μας στάση.


Εκεί, μας έδειξε τα πάντα για το σιτάρι, για τη διαδικασία συλλογής του, ειδικότερα παλιά, που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μηχανήματα.





Στη διπλανή αίθουσα, αφού πλύναμε σχολαστικά τα χεράκια μας, βάλαμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη, ζυμώσαμε, πήραμε ο καθένας από λίγη ζύμη και πλάσαμε τα ατομικά μας ψωμάκια, τα οποία πήραμε σε ένα σακουλάκι στην τσάντα μας για να το ψήσουμε στο σπίτι.





Στη συνέχεια, μπήκαμε στη σειρά και αλέσαμε το σιτάρι στη μυλόπετρα, για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο μύλος.



Βγήκαμε έξω και μετά από μια μεγάλη διαδρομή, είδαμε τα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στο χώρο για τις δουλειές στο χωράφι. Αυτά, τα περισσότερα παιδιά τα γνώριζαν ήδη καλά!


Ακριβώς δίπλα, είδαμε και τις αγελάδες της γεωργικής σχολής


Στη συνέχεια, πήγαμε στα θερμοκήπια, και αφού είδαμε τι καλλιεργούν εκεί, φυτέψαμε ο καθένας σιτάρι σε ένα γλαστράκι: βάλαμε χώμα, σπόρους και το ποτίσαμε.




Ακολούθησε ακόμα μια μεγάλη διαδρομή και φτάσαμε στο χωράφι. Είδαμε πόσο έχει μεγαλώσει το σιτάρι την εποχή αυτή και μπήκαμε μέσα.




Πριν φύγουμε, παίξαμε για λίγη ώρα στο μικρό δασάκι. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους μας, στην οποία συμμετείχαν βιωματικά τα παιδιά και τη συζητάμε ακόμα.



Την επόμενη μέρα, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας στο χωριό μας, όπου είδαμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο ντόπιος πληθυσμός τον προηγούμενο αιώνα για την καλλιέργεια του σιταριού και την παρασκευή του ψωμιού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου